Monday, July 25, 2016

TTC Part 8: HSG Test Result

So last week, I did the HSG Test (Hysterosalpingogram) which is fallopian tube patency test. Kenapa buat? Sebab we've been curious about our unexplained infertility for 5 years. After consistently visiting my gynae every month since earlier this year and masih unable to conceive, doctor suggested that I undergo the HSG test to determine the tubal patent. 

Test ni perlu dibuat after period and before you expect your ovulation. In between la kira and make sure you did not BD before the test. So lebih kurang CD10 akak datang untuk buat test. During CD1 lagi dah buat appointment untuk datang pukul berapa and to check whether doctor available atau dia ada operation or what not during that day. 

So masa ni buat kat KPJ Ipoh, datang dengan husband because takut balik nanti tak boleh nak drive sendiri. Terus pegi bahagian Radiology (X Ray) bawa surat from my Gynae. 

Procedure X Ray semua sama you have to take off all your clothes and pakai la the hospital gown, and you need to bring your own pad with you during the X Ray. 

TMI moment

Macam biasa standby position nak bersalin. The doctor inserted her finger first to determine my uterus opening follows by the speculum and  Leech Wilkinson cannula. Besi dik..memang pedih! 

After the Radiologist has standby to do the X Ray, doctor injected some sort of 'dye' atau radiographic contrast into the uterine through vagina and cervix. Masa tu radiologist akan capture the X Ray and directly nampak the flow of the dye at the screen. 

Level sakit: Macam very bad period cramping + ngilu + bloated.

Nangis tak? I did not cry because of the pain, but I did cried bila dengar Radiologist bagitahu the result. Tapi macam biasa doctor akak tu baik gila.. 'You did very well, good job darling, nanti kita jumpa kat atas for discussion'.. haa gitew. lepas cannula tu dikeluarkan, akan ada dye spillage and fresh blood keluar. Haa pakai la pad ye. Tapi akak tak larat nak bangun pun. Sakit sangat. So lepas 5 minit baru bangun and tukar baju. Overall time for the procedure dalam setengah jam saja.  

What was my result? 

Akhirnya kami dapat jawapan yang tak pasti selama 5 tahun ni..I had one opening tube (spillage dye observed) and one blocked tube. Tapi sebab dah tak menahan sangat sakitnya, maka akak tak dengar pon Radiologist cakap which side yang blocked. So nak tak nak kena tunggu report and naik balik office doctor untuk discussion. 

After tunggu report for half an hour, jumpa balik my Gynae and she explained the result to both me and my husband. 
The blocked tube was at the junction of the right side tube. Most probably due to infection from previous abdominal cesarean and caused adhesion/scars at the tube (FYI my 1st born was delivered via LSCS). So ada possibility. What could we do to unblock the tube? Doctor explained ada benefit buat HSG ni. Ada probability the dye pressure boleh unblocked the tube and sometimes over the time, it can unblock naturally. Bila tu tak tahu la. Kalau nak cepat sangat, have to undergo Laparoscopy. Itu cerita lain pulak. 

Now my Gynae wanted to focus on the left tube which is the only opening. Dalam makna lain we only have 50% chances of pregnancy and it is only comes on alternate month. Faham kan? Kilang telur kita keluarkan telur bergilir-gilir setiap bulan. So kenapa asyik tak jadi je during those alternate months? Doctor kata maybe timing we all tak kena and maybe I had anovulatory at the left side.  

My doctor did the tvs (transvaginal scan) untuk tengok which kilang telur yang keluar bulan ni. So it was on the right side, telur memang cantik baqhang tunggu nak menetas lagi 3,4 hari tapi kesian tube blocked, so no chance la dik.. kena tunggu next cycle. 

I will be on prescriptions again; Clomid, Premarin and Duphaston. Apa tu? Ubat untuk matangkan telur dan untuk tebalkan dinding rahim (to make it suitable for implantation). So the next cycle by CD15 kena datang balik untuk tvs for egg monitoring and kalau egg cantik, injection will be given to release the egg. What can we do now? Doctor suruh rehat tenangkan minda pergi bercuti, eh dia macam tau-tau je akak nak pegi bercuti dik.. Penat dah menangis, dengar result, husband akak suruh pegi bercuti. giteww.. 

Overall cost:

HSG X Ray+ Report:  <RM300
TVS: RM200
Doctor Consultation: Free (Haa baik kan doctor hakak)
Prescriptions: RM190

Total: +-RM 690

I did consult some of my doctor friends. Some of them cakap if ada blocked tube memang peluang untuk pregnant sangat susah. Most probably IUI is the best option. But kami redha dulu untuk go for natural TTC and of course IUI and IVF needs a lot of money since insurance doesn't cover most of the fertility treatment. Atau maybe next month we all tukar fikiran untuk go for IUI kan, mana tahu. Kami berusaha, Allah yang lebih mengetahui. Fighting! Wassalam.. 


Thursday, July 21, 2016

TTC Part 7: Pre-Seed

Assalam my fellow TTCian..

Ingat lagi tak bila akak cakap CM akak caca-marba? Lepas makan Kacip Fatimah, Alhamdulillah dah kurang sikit keputihan tapi disebabkan ambil Clomid, masih lagi kering dan tidak menentu those CM discharge. Last month cycle langsung tak jumpa EWCM. Sedih. After consulting my doctor, dia suggest untuk beli je Pre-seed kat pharmacy. Haa dik..macam-macam pharmacy akak pergi tak jumpa ye Pre-Seed. 

Kat Farmasi Caring je akak jumpa.. suka betul lah akak dengan farmasi Caring ni. macam-macam ada. Even Clomid, Premarin, Dupaston pun ada, cuma bila beli kena ada prescription la ye..jangan pandai-pandai beli tapi tak tahu penggunaan nya. Akak pun tak nak bagitahu. Jumpa la doctor anda masing-masing dan dapatkan prescription :) 

Harga Pre-Seed kat Farmasi Caring dalam RM100++ dan ada 9 disposable applicator untuk masukkan lubricant vaginally. Macam ni la kotaknya. 



Memang best la pakai Pre-Seed ni during BD dan paling best dia 'sperm-friendly' and dapat support sperm untuk travel ke Fallopian tube. Pre-seed ni memang sesuai sangat dan match dengan our body fertile fluids. EWCM memang paling penting untuk meningkatkan lagi persenyawaan tapi kalau tak ada boleh la try Pre-Seed. Akak dah pakai 2 cycle, tapi belum berjaya mungkin ada masalah lain. huu! Selamat mencuba Pre-Seed :)

Monday, July 18, 2016

TTC Part 6: BBT Charting

Hello my fellow ttc'ian ..

Setakat ni dah 7 bulan aku dan husband meng 'TTC' (bukannya sebelum ni tak serious, tapi pendekatan yang dilakukan tu lebih serious pada tahun ini, hehe). Kalau nak cakap pasal charting, sejak awal tahun ni memang telah wujud satu buku yang merekodkan segala details especially OPK Test, CM discharge, Period Timetable and akak juga join Glow community. Ada apps dia boleh la download ye. Memang bagus Apps tu untuk fellow TTC sekalian :) Boleh record daily temperature, weight, spotting, CM discharge, physical symptoms, emotion, macam-macam lagi. Berdasarkan apa yang anda rekod tu, Glow community akan bagi 'insight' la untuk reference anda. 

Every time ada appointment dengan Gynae sama ada ujian darah atau ultrasound, semua akan direkodkan dalam buku tu. Cuma sebelum ni belum cuba lagi untuk charting BBT (Basal Body Temperature) sebab tak gigih kan pagi-pagi sebelum bangun kena ambil body temperature setiap hari pada waktu yang sama. Kalau anda memang gigih BBT charting anda memang seorang wanita yang RARE! tahniah:)

Setakat 7 bulan ni belum berjaya conceived lagi even dah 2 cycle Clomid dengan Premarin, blood test work, follicle count ultrasound and egg monitoring. 

Maka baru-baru ni je aku rasa nak buat BBT charting. Terpaksa la gigih. Itupun sebab OPK results aku memang caca-marba sepanjang tidak ambil Clomid. Memang tak jumpa-jumpa dark 2 lines tu!

Aku cadangkan rekod  BBT dengan CM discharge. Lama-lama after rekod tu you all boleh la tau macam mana ovulation pattern uols. Lebih sadis lagi CM discharge akak pun caca-marba. Itu yang perlu buat BBT Charting dikk...

Cara untuk ambil BBT: 

Ambil bacaan SEBELUM bangun tidur, sebelum cium-cium anak korang/husband atau sebelum pusing sana-sini sambil tenung-tenung ceiling. Set alarm pada waktu yang sama setiap pagi. Biological clock akak ni memang akan terjaga pukul 5.30 pagi. Jadi dah selit-selit dah thermometer siap-siap bawah bantal sebelum tidur.

Ada tiga cara untuk ambil BBT
1) Underarm
2) bawah lidah
3) vaginally


Ikut la korang yang mana selesa ye. Tapi selepas mengkaji-kaji cara BBT Charting, ada doctor advice untuk ambil bawah lidah dengan position yang sama setiap hari. Sebab kadang-kadang suhu badan kita boleh jadi terlalu panas selepas berkelubung dengan selimut sepanjang malam. Haa dah la akak ni jenis tidur mesti nak ada selimut kan.. Jadi akak consistent aja la ambil BBT bawah lidah setiap hari. 

BBT Thermometer dengan normal thermometer yang anak akak pakai tu lain ye. Haa..jangan tak tau. Tapi ada pendapat orang kata boleh je mana-mana. Tapi untuk lebih sensitif pakai la BBT Thermometer. Memang susah juga nak cari BBT thermometer ni, banyak tempat cari tak jumpa. Pegi Guardian, Watson, Tesco, Giant semua tak ada. 

Last-last yang ada kat Farmasi Caring je. haa caring sangat akak suka! Harga BBT Thermometer dalam RM60++. Mahal la sikit dari normal thermometer, tapi okay ape. 

Thermometer ni sangat sensitif sebab dia akan measure up to 2 decimal place and setiap kali anda ambil BBT, thermometer akan rekod bacaan akhir anda. Jadi tak payah la kau celik mata nak kena tulis berapa bacaan kau kan.. siang-siang nanti aje la. 

Mulakan charting sejak Cycle Day 1 (1st day period anda) sehingga last day of Cycle Day (CD) before the next period. Kalau anda Ovulate,  body temperature anda akan tinggi dari kebiasaan sehingga habis anda ovulate. Nasihat dari doctor akak: Don't forget to 'baby dance' (BD) every other day during your fertile window. Yang bab ni semua pun pandai. Tapi bila masa nak BD meh akak bagitahu...

Jika anda guna OPK during ovulation window anda (test OPK pada sebelah petang i.e 2.00 or 3.00 p.m. sebab masa ni HCG anda pada bacaan optimum) dan dapat detect 2 dark lines: within 24 to 36 hours telur anda akan keluar..bila nak BD? mulakan pada malam tersebut, malam lusa dan malam tulat. haa. lagi elok kalau sehari sebelum anda ovulate anda dah BD. Sebab sperm boleh hidup around 5 days. So bila-bila masa anda ovulate, sperm sudah standby. Haa akak cakap pandai kan.. akak masih belum berjaya dik. hehe!

Ni contoh untuk anda charting 

Memandangkan usaha-usaha yang dilakukan masih belum berjaya lagi untuk conceived, maka bulan ni dah set appointment dgn Gynae untuk buat HSG (Hysterosalpingogram) atau tubal xray. Jadi kita tunggu aje la resultnya. Nanti sambung lagi okay, pengalaman HSG dan costnya :)

Baby dust to all my fellow TTCian!

Friday, July 8, 2016

TTC Part 5: Kacip Fatimah Capsule

Since I came back from my Ob/Gyn appointment last month, I was given a couple of fertility prescriptions which is the Clomid and Premarin. As I noticed both Clomid and Premarin had caused me V dryness, I wanted to stop the prescription and find other alternative. One of my friend in UTM contacted me to inform on the UTM wellness day event. All the UTM health products by the Institute of Bioproduct Development (IBD) under the brand of Living Actives are on sale up to 50% for each products. One of the famous products by IDB UTM is Ekstrak Kacip Fatimah (EKF) or scientifically known as Labisia Pumila. 

I never had experience of consuming this EKF, so I've asked few of my girl friends including my doctor friends in our group chat. The testimonies were overwhelming and they recommended me to consume EKF for hormones stabilizing purposes. So I go through on the net to get more informations on EKF and its benefits. These are the benefits of EKF that I found:

1) Rich with estrogen where it plays an important role to produce the suitable environment for fertilization, implantation and nutrition of the early embryo. 

2) Increase your sexual drives

3) Reduces your period pain

4) Help balances your hormones and your period cycle (if you have a lengthy one!)

5) Improve your blood circulation

6) Regain your body strength

And there are many other benefits (you can find the info on the net) but be extra careful on the informations supply by unauthorized person especially those who selling it on the blog. I advise you to seek information from experts or doctors.

There are many brands of EKF out there but I choose the EKF Phyto Plus by UTM as I know it is scientifically developed by Universiti Teknologi Malaysia and approved by the Ministry of Health (MOH). 

I am currently consuming EKF and the 'dryness' now has gone, yeay! I feel like having my big O as well, as yesterday I experience the mid-cycle cramping. I guess the EKF works! 

Give it a try ladies!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sheem &Hafiz Journal

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

The Journey of my Lil Munchkin'

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers