Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2016

TTC Part 8: HSG Test Result

So last week, I did the HSG Test (Hysterosalpingogram) which is fallopian tube patency test. Kenapa buat? Sebab we've been curious about our unexplained infertility for 5 years. After consistently visiting my gynae every month since earlier this year and masih unable to conceive, doctor suggested that I undergo the HSG test to determine the tubal patent. 
Test ni perlu dibuat after period and before you expect your ovulation. In between la kira and make sure you did not BD before the test. So lebih kurang CD10 akak datang untuk buat test. During CD1 lagi dah buat appointment untuk datang pukul berapa and to check whether doctor available atau dia ada operation or what not during that day. 
So masa ni buat kat KPJ Ipoh, datang dengan husband because takut balik nanti tak boleh nak drive sendiri. Terus pegi bahagian Radiology (X Ray) bawa surat from my Gynae. 
Procedure X Ray semua sama you have to take off all your clothes and pakai la the hospital gown, and you need to bring your…

TTC Part 7: Pre-Seed

Assalam my fellow TTCian..
Ingat lagi tak bila akak cakap CM akak caca-marba? Lepas makan Kacip Fatimah, Alhamdulillah dah kurang sikit keputihan tapi disebabkan ambil Clomid, masih lagi kering dan tidak menentu those CM discharge. Last month cycle langsung tak jumpa EWCM. Sedih. After consulting my doctor, dia suggest untuk beli je Pre-seed kat pharmacy. Haa dik..macam-macam pharmacy akak pergi tak jumpa ye Pre-Seed. 
Kat Farmasi Caring je akak jumpa.. suka betul lah akak dengan farmasi Caring ni. macam-macam ada. Even Clomid, Premarin, Dupaston pun ada, cuma bila beli kena ada prescription la ye..jangan pandai-pandai beli tapi tak tahu penggunaan nya. Akak pun tak nak bagitahu. Jumpa la doctor anda masing-masing dan dapatkan prescription :) 
Harga Pre-Seed kat Farmasi Caring dalam RM100++ dan ada 9 disposable applicator untuk masukkan lubricant vaginally. Macam ni la kotaknya. 


Memang best la pakai Pre-Seed ni during BD dan paling best dia 'sperm-friendly' and dapat support…

TTC Part 6: BBT Charting

Hello my fellow ttc'ian ..
Setakat ni dah 7 bulan aku dan husband meng 'TTC' (bukannya sebelum ni tak serious, tapi pendekatan yang dilakukan tu lebih serious pada tahun ini, hehe). Kalau nak cakap pasal charting, sejak awal tahun ni memang telah wujud satu buku yang merekodkan segala details especially OPK Test, CM discharge, Period Timetable and akak juga join Glow community. Ada apps dia boleh la download ye. Memang bagus Apps tu untuk fellow TTC sekalian :) Boleh record daily temperature, weight, spotting, CM discharge, physical symptoms, emotion, macam-macam lagi. Berdasarkan apa yang anda rekod tu, Glow community akan bagi 'insight' la untuk reference anda. 
Every time ada appointment dengan Gynae sama ada ujian darah atau ultrasound, semua akan direkodkan dalam buku tu. Cuma sebelum ni belum cuba lagi untuk charting BBT (Basal Body Temperature) sebab tak gigih kan pagi-pagi sebelum bangun kena ambil body temperature setiap hari pada waktu yang sama. Kalau a…

TTC Part 5: Kacip Fatimah Capsule

Since I came back from my Ob/Gyn appointment last month, I was given a couple of fertility prescriptions which is the Clomid and Premarin. As I noticed both Clomid and Premarin had caused me V dryness, I wanted to stop the prescription and find other alternative. One of my friend in UTM contacted me to inform on the UTM wellness day event. All the UTM health products by the Institute of Bioproduct Development (IBD) under the brand of Living Actives are on sale up to 50% for each products. One of the famous products by IDB UTM is Ekstrak Kacip Fatimah (EKF) or scientifically known as Labisia Pumila. 
I never had experience of consuming this EKF, so I've asked few of my girl friends including my doctor friends in our group chat. The testimonies were overwhelming and they recommended me to consume EKF for hormones stabilizing purposes. So I go through on the net to get more informations on EKF and its benefits. These are the benefits of EKF that I found:
1) Rich with estrogen where …