Skip to main content

Uber ride ku yang pertama di JB

Salam Ramadhan 1 Malaysia ;) hee. 

Last week aku balik UTM (chewah macam balik rumah) sebab ada meeting dengan TNC dan sebab ada issue sikit pasal journal publication. Macam-macam masaelahhh. Sejak aku pindah Ipoh ikut husband, memang tak pernah lagi balik UTM. Jauh memang jauh dan malas sangat nak drive sensorang. Kebetulan lab mate aku, Kak Su namanya, balik kampung nak sambut puasa katanya, tinggal kat Maju Rapat Ipoh jadi aku tumpang ler dia balik JB. Aku drive separuh jalan dia drive separuh jalan. Hee! Macam mana nak balik? Al-kisah husband aku ni busy, bila nak booking flight ticket, dah habis.. Seb baik tiket bus ade. Lama kottt tak naik bas. Huu.

Bila aku kat UTM, tak risau sangat kalau tak ada kereta walaupun Kolej aku jauh ya amatt. Sebab ramai lab mate so tumpang menumpang la jawabnye. Ramai je volunteer sebab aku jarang-jarang balik UTM kan. Haha.. Pegi meeting dengan orang lain, balik Kolej dengan orang lain. tuudia. Sekarang kan bulan puasa, seronok sikit jalan-jalan gi Param, buka puasa ramai-ramai makan dalam talam kat Masjid UTM. haiih seronok-seronok...tak lama pun balik sebab nak selesaikan hal publication tu and meeting pon sekejap je. Jadi lepas sehari dua tu balik la sebab Aulia' pon dah nak sekolah. 

Memandangkan aku balik hari Isnin pagi, jadi malas nak susahkan lab mate tolong hantar kan ke Larkin Terminal. Nak redah jem lagi apa semua..mak pon independent orang nya haha maka try la pakai Uber ride ni. Memang tahu Uber service ni dah lama dan memang bagus kalau ikut review orang ramai. Husband ahkak pon suggest pakai Uber cuma sebab ada kenderaan sendiri maka tak pernah la ride Uber ni. Ni first time nak cuba. Senang je pakai.

 Install Uber Apps dan register. Make sure kau ada credit card ye dik baru dapat register (tak pasti kalau boleh guna debit card ke tak). Bila nak pakai Uber ride baru request for Uber. Kalau nak ride esok-esok tak payah gataii nak request harini :)

So aku request UberX ride 15 minutes sebelum nak bertolak dari UTM. Kat Apps tu nanti akan keluar jenis kenderaan,no plate kereta, nama driver, gambar driver tu dan fare rate ke destination yang korang pilih tu sekali. Haa, ahkak dapat driver abang beriman lagi soleh okay pakai kepiah. Sekejap je dia sampai (anyway Uber Apps akan bagitau e.t.a dan pergerakan Uber car tu lagi berapa minit dia nak sampai ke lokasi uols). So boleh la tengok kereta dia jalan-jalan dalam Apps korang tu dia dah sampai mana.  
Kalau masa korang request Uber ride tu ada banyak driver, korang boleh la pilih nak female driver ke male driver ke, kereta Persona ke, Honda ke, BMW ke, Merce ke atau nak gempak lagi Ferrari ke. Macam-macam kereta Uber ride ni ada. 
Haritu aku request pagi-pagi Isnin tu ada sorang je driver.
Uber driver aku haritu nama dia Solihin. Haa memang soleh la orangnya muka pon beriman je bulan-bulan puasa ni kan.kereta pon bersih wangiii jer. Alhamdulillah perjalanan smooth nak ke Larkin. Sesiapa yang risau akan keselamatan korang, kot-kot dia nak melencong/melancong ke tempat lain ke kan..jangan risau Uber Apps korang akan terus connect dengan main system they all kemana kereta tu pegi. 
Payment macam mana? Uber memang mengamalkan concept cashless. Tapi korang boleh pilih sebenarnya kat Apps tu nanti masa request UberX, nak charged to credit card atau bayar cash.
Bila dah sampai, fare rate aku dalam RM16.47 dari bangunan N29 UTM ke bas terminal Larkin. Aku bayar cash aje, abang tu bagi diskaun jadi RM16 je. Haaa baik kan? Beramal sedekah di bulan yang mulia ni.. hee.


Sampai Ipoh dah lewat petang, sampai rumah terus buka puasa :)


Comments

Popular posts from this blog

Saving the best for the last-Me!

Assalamualaikum w.b.t.. B's nature of work leaves me with no choice but to be independent. His work schedule knows no weekends and public holiday. But a kaki jalan I am by nature and nurture,what if it's only me and Aulia'? bring it on! Nak keluar jugak! I thought  it was impossible at first but naaa, practice makes perfect, I am so used to it already, you'll be surprised of what I can do with only one hand. Haha The skills develop naturally. From folding stroller and do groceries shopping while pushing the cart and her stroller? I have done all that. But there are time I do need hands from strangers, and kudos to Malaysians, they're helpful. And I think this is the perfect bonding time because Aulia' is with her baby sitter during the weekdays. Her new doll with blinking eyes and annoying sound..  So there are times, I'd love to doll up, but now I have a plus one! How? I doll her up as well! luckily she's a daughter, dear God thanks

Carnaval Churrascaria

Assalamualaikum w.b.t.. Last week we had an invitation from our boss for a departmental dinner.This is the third time I join in with the whole Renewable Energy team for official  makan-makan . So we had this dinner session at a weird place named Carnaval Churrascaria, (I still had a problem of pronouncing this restaurant's name) somewhere near to the Atria Mall in Damansara Jaya SS22, Petaling Jaya. Carnaval Churasscaria is one such Brazilian Restaurant, decked out with Brazilian national colour of yellow and green. It is a brazillian style where all the meats are grilled and the waiter come to each table with knives and skewered meat and slice it for us.. For non-MEAT lovers, you may opt for the non-meety buffet..they actually have rice, pasta, potatoes, salads and some seafood. For those who loves garlic bread, you should try their garlic bread which mixed with cheese..Two thumbs up!! yummy!  

Aulia' birthday party

Assalamualaikum wbt I am finally getting around to share few photos from Aulia's birthday party from a couple weeks ago. We had the greatest afternoon at my in-law's place with siblings, cousins and relatives celebrating our little girl turned TWO and Eid:) I think it's really fun to throw parties for our baby. I know she won't remember it, but it's her birthday and in my opinion, it's more about celebrating everyone in the family and we all made it! What a great year! I am so thankful my in-laws help me with last-minutes stuffs. Sunday morning was hectic! SILs had to pick up the cake and the boys spent the morning finishing off some of the decors (tied the banner together, arranging the furnitures, etc.). The tables, catering foods, fruits, candies and chocolate fountain were also delivered that morning. I took a few pics beforehand, but too busy with Aulia' to take any pics during the party. (My BIL manage to took pictures of the party. Pheww!).