Saturday, May 28, 2016

TTC Part 4: The desirable 2 lines

I really don't have any signs or symptoms of pregnancy, other than I'm a little too cranky and some lower back pain. It's already 5 days passed my expected period now but that's pretty common for PMS too. I took another test today (with a BFN result) but I'm having doubt with the HPT even though it indicate 99.9% accuracy on the box. I have the ClearBlue digital test right now but since it is really expensive, I am going to wait until a week passed my period to use it. 

Omg I'm dying to get the 2 lines already T_T So far, I don't even get a faint line after gone through the maddening 2WW!






Sunday, May 15, 2016

Aulia' sports day at Extreme Park Tambun

 Some of you might be wondering why we've been moving to Ipoh recently. Long story short, my husband was assigned for a project finalisation with PLUS for its new highway interchanged in Alor Pongsu for 4 months. Remember when I told you that we were TTC? Coming home back and forth to KL every weekend is not a good option for him. What happen if I'd ovulate during the weekdays. Yes, we've been thinking up until that part because TTC is a serious business for us nowadays. We moved in temporarily for four months at my in-law's and Aulia' had to changed school to another branch in Ipoh. 

Ok coming back to the main point of this post, Aulia' new school which is in Taman Cempaka Ipoh and another same school at other branches combined in organising the sports day at Extreme Park Tambun,Ipoh.
This little girl was so excited that even a sudden downpour earlier that morning doesn't dampen her spirits. First time lah katakan...seronok bukan main:) 
There was already a crowd of parents at the venue when we arrived. Everyone was just armed with digital camera and video. Hehe. *This mommy too!*

After singing a few songs to warm up (I like the gummy bear song! sempat lagi ambil video untuk masa depan haha), the kids got ready for their events. There were all sorts of games that the teachers came up for the kiddos. And they were all so fun and I personally think those games are good to stimulate their IQ and EQ. In fact, everybody went home as a winner that day cause the school wanted the kids to just have an enjoyable experience with their fellow classmates and parents.
Us the overzealous parents were rooting the kids on with lots of cheers and yeayss! I think poor Aulia' would've been embarrassed by her enthusiastic parents who were just cheering her on as loud as we can hehe:) Well baby, this is just the first one. Every parents does the same thing!
They organised games for the parents too!. Papa Aulia' joined the tarik tali game and the team won the match, yeay!!
Aulia' had a blast at the sports day and cheering her papa for the tarik tali match. She went home exhausted and slept the whole evening. Hehe.

Thursday, May 12, 2016

Reunion MRSM Mersing 2016

15 Tahun MRSM Mersing

Setelah hampir 13 tahun meninggalkan sekolah, kali ni memang bersungguh-sungguh rasa nak jumpa semula kawan-kawan lama..walaupon selalu bertegur sapa dalam Facebook, rasa nak jumpa jugak face to face sahabat-sahabat yang susah senang bersama, kongsi payah jerih study dan tinggal jauh dengan parents dulu. Jumpa kawan baik, kawan sejati sampai sekarang pon dekat maktab la. Dah 15 tahun pun usia MRSM Mersing seiring la dengan peningkatan usia kami ni hee!. Kami la students pertama yang jejak kaki ke maktab ni. Masa tu Form 4 dengan Form 1 students yang hampir hampir 600 orang ramainya. Half dari jumlah tu ditawarkan masuk ke MRSM Batu Pahat. Tapi sebab kami masa tu Form 4 dan nak SPM dah tahun depannya, maka tak jadi la tukar ke MRSMBP. Semua stay dan kelas-kelas batch kami la paling banyak. Penuh wing kiri kanan bangunan. Kami la perasmi segala kerusi meja, kelas, asrama, dewan makan, toilet, sickbay, surau, padang dan segala yang ada. Padang pon masa tu tanah merah lagi. Rumput pon seciput. Susur gajah pon tak ada. Jalan la korang dalam hujan-hujan tu tak ada tempat teduh becak becak ye :) Alhamdulillah, sekarang semua kemudahan dah ada.

Zaman Maktab

Zaman maktab memang teramat nakal la batch ahkak ni (lebih-lebih lagi kami pioneer maktab). Setiap students yang ada kat maktab ni ada gelaran tersendiri. Kadang-kadang sampai tak tahu nama betul diorang sebab sampai ke dewasa ni dok pakai nama gelaran masa maktab. Kalau yang pakai nama betul tu memang kategori budak baik la tu, hee (bukan kelas ahkak yang pasti). Haha. Bayangkan orang panggil nama kau The rock, Binjai, Ompi, Papa, Openg, Abe, Seberk, Dyno, Kuntum, Korn, Chinok, Sox, Sesat, Mek, Kondak, Mamak, Botak, Pikachu, Oni hahhh ada macam-macam nama lagi. Panjang senarai. Kalau tau pon nama penuh diorang bila dapat jemputan kad kahwin. ahahha. Ahkak pon tak terlepas diberi 'gelaran' okay. Tapi senakal-nakal diorang ni, diorang ni la orang yang paling berjaya dalam kerjaya sekarang dan Alhamdulillah kebanyakkan nya dah berumahtangga, ada anak-anak dan bertanggungjawab. Paling best bila girl friends kita ramai yang jadi doctor, dapat free consultation dan dapat segala nasihat kesihatan bagai. Even akak bersalin pon besties masa kat maktab (yang masa tu tengah jadi houseman) sambut baby akak okay. Sekarang dia doctor kat KKIA Johor.

Akak and my girl friends dah plan nak hang out kat tempat memori we all dulu kat Air Papan. Tempat tu la kitorang ada kem fizik, kimia, biologi and camping. Ahhh memori indah gitew.
Masa maktab dulu sape-sape yang masuk Pandu Puteri confirm ada 'boyfriend' yang masuk Pengakap. haa termasuklah ahkak okay..dua-dua persatuan ni selalu buat camping sesame. Kat mana ada Pengakap kat situ ada Pandu Puteri. tapi zaman dolu-dolu tak main la kenyit-kenyit mata dikk..we all tak 'daring' macam budak-budak zaman sekarang...dulu solehah je.. budak-budak Pengakap je yang kejar kitorang. hehe. Ada je 'couple' yang dah kahwin beranak pinak bahagia forever and ever pon sekarang. kalau akak nak bagi statistic yang kahwin bercinta sejak sekolah ni adalah dalam 15 pasang. Kot. Ramai jugak :) (Adik-adik jangan contohi kami yang 'bercintun' masa sekolah, kena rotan dengan ustazah nanti hee). Nasihat akak, belajar la dulu. Cintan cintun kat sekolah ni tak kemana pon (contohnya akak) melainkan kau kental steady cinta hingga ke Jannah kata orang. Yang penting dahulukan matlamat ibu bapa korang tu. Okay adik-adik? Nasihat free dari akak :)

Okay lupa nak bagitau, akak Kelas Bumi, Homeroom Luhur. Confirm dah tak ada kelas dan homeroom ni sekarang :) Legend nye kelas dan homeroom ni hanya pioneer batch (dan mungkin few batches bawah kami) je yang mampu survive. Gitew.

Masa zaman akak, ada cikgu Rina, cikgu Mat Jah, cikgu Pasdah, cikgu Akramin, ustazah Ishqi, ustazah Kamaliah (mommy homeroom kitorang), miss Ina, miss Ezi, cikgu Zamri, papa Azmin, Ayahanda Ijam Samin, dan ada cikgu-cikgu lain yang mungkin ajar Form 1 tapi tak berapa kenal :) Mungkin selama 15 tahun ni saya tak berkesempatan nak ucapkan terima kasih dan selamat hari guru kepada cikgu-cikgu semua (yang mungkin baca post saya), saya nak cakap terima kasih cikgu-cikgu atas ilmu yang dicurahkan kepada kami semua dan Alhamdulillah dengan berkat ilmu tersebut dan doa cikgu-cikgu, kami berjaya hari ini. Terima Kasih cikgu. *Teary eyes


Tarikh Reunion

Tarikh pertama yang dicadangkan kepada pihak maktab bercanggah dengan aktiviti maktab masa tu. Kalau tak silap cikgu-cikgu ada suzon. Masa tu kami semua dah plan memang nak pergi, sekali di tunda pula tarikh, ramai yang tak dapat join sebab pergi holiday, ada hal keluarga dan ada yang masih di oversea tak dapat balik. Memang dapat tarikh reunion masa cuti panjang, al-kisah nya ramai la tak dapat menghadirkan diri, except few friends yang memang dah nekad memang nak gi walaupon Mersing tu jauh (Hee at least jauh la kan dari ahkak nii). Lepas tarikh bulan April, di pinda pula ke bulan Mei. Jadi semua sebulat suara untuk buat reunion pada 7 Mei 2016 bersamaan hari Sabtu, dan perbincangan dengan pihak maktab berjalan lancar dan semua bersetuju dengan tarikh tersebut.

Committee dan Reunion Meeting

Usaha menjayakan program #jombalikmaktab ni terdiri dari few batches (2002- 20015). Kami memang jumpa every month di Putrajaya untuk discuss perjalanan program dan aktiviti-aktiviti yang sesuai termasuklah bajet dan yuran. Semua yang hadir meeting tu memainkan peranan masing-masing dan diberi tugas. Kudos kat diorang ni sebab very dedicated :) Committee diketuai oleh Aiman (Batch 2006) dan setiap batch ada wakil-wakil dan tugas. Macam batch akak kena cari panel untuk forum perbincangan dan candidates untuk sharing session. Sharing session ni diberikan untuk kerjaya-kerjaya pilihan favorite students contohnya doctor, engineer, business dan accounting. Sambil-sambil tu ada jugak carikan sponsor dikalangan batch pioneer ni dan Alhamdulillah, walaupon diorang ramai tak dapat datang, diorang banyak menyumbang dari segi duit, material dan service untuk melancarkan lagi program #jombalikmaktab ni. Thanks korang!


Reunion

Masa yang ditunggu-tunggu dah tiba. Thanks kat husband sebab ambil cuti untuk temankan ke maktab:) Sehari sebelum dah kena bertolak. (Almaklum ler kami dari Ipoh), sebab pagi-pagi tu committee kena standby untuk reunion arrangement.
Prepare cenderahati untuk forum panelist.

Memang seronok-ronok la dapat jumpa my besties kat maktab, lagi-lagi diorang bawa family dan anak-anak kecik. Pengetua pon kata seronok dapat jumpa semula batch-batch lama dan masing-masing dah bekerjaya dan punya keluarga. Bising memang bising dalam dewan riuh sebab anak kecik menjerit-jerit tapi dia kata dia seronok dengar. Gitew skali. Hee. Thank you ayahanda (Semua pengetua pon kami anggap macam ayahanda, sebab kami initiate panggilan ayahanda untuk Pengetua tahun 2002 dulu-ayahanda Ijam, Alhamdulillah kekal sampai sekarang).
Cikgu legend maktab-cikgu Mat Jah:)
Sesi bacaan doa sebelum majlis bermula. Alhamdulillah ramai yang hadir dan adik-adik Form 5 pon ada join sekali.
Kenangan manis bergambar dengan cikgu-cikgu:)
Pioneer batch girls (Dari kiri: Fatimah Acturus, Fiza Zuhal, Shema Bumi, Ida Matahari & baby Eusoff, Aida Uranus & Awien Matahari & baby Sophia)
Bergambar dengan miss Ezi (our English teacher, best friend miss Amalina. How I wish miss Amalina also here with us today)
Kami di dataran mata (sebab bentuk mata). Belakang tu kelas kami nun di tingkat 3. Semua wing kiri, kanan dan tengah penuh dengan kelas kami. Overloaded!
Kami di asrama puteri. Kat belakang tu kolam ikan peninggalan Ustaz Abdullah untuk semua generasi maktab. Kolam ni memang meninggalkan seribu satu kenangan sebab dulu petang-petang riadah kat tepi kolam aje sambil tengok ikan. hehe. Semoga Allah cucuri rahmat keatas roh Allahyarham Ustaz Abdullah. Aaaaminn..
Nak jugak bergambar kat sini. Dulu zaman kami tak ada signboard asrama puteri ni :)
Jalan-jalan sekitar maktab. Ni kat depan aspura. Terpaksa berhenti sebab Ida kata kat sini la dia dok jeling-jeling tengok crush dia kat asrama (now husband okay!) haha. Ni baru la ahkak panggil cinta hingga ke Jannah. Ohyess, ini la dia doctor yang sambut baby ahkak 5 tahun yang lepas ye adik adik:) dah besar panjang pon baby nye tu yang pakai baju biru tu,, Korang, bercinta-bercinta juga, semoga jadi insan yang berguna dan berbakti kepada masyarakat..

Selepas sesi reunion, we all plan balik ke resort Air Papan dan bawa anak-anak mandi pantai. Yeay part ni paling seronok tapi gambar-gambar terpaksa disorokkan haha.
Jadi yang ada gambar ni je.,
InsyaAllah satu hari nanti kita datang balik ke sini. Harap-harap sangat akak berjaya dan dapat berbakti untuk adik-adik  & maktab terutamanya. Sebab selama 7-8 tahun kerja dan setahun-dua sambung study full time ni belum pernah CSR untuk apa-apa. Jadi, InsyaAllah untuk masa depan akan diusahakan.
Photo credit to Haqim Matahari (Pioneer Batch) sebab dia sponsor photography service untuk program #jombalikmaktab ni. Separuh dari gambar-gambar di atas kepunyaan beliau :)

Wednesday, May 4, 2016

TTC Part 3: Clomid and Premarin update

So during my trip to Korea, I was on Clomid and Premarin prescription both for 5 and 10 days. Mind you my prescription for Clomid was the highest dose which is 150mg. I was aware on the side effect like the hot flashes but thank God I was in Korea that time (thank God for the nice weather), so hot flashes wasn't an issue.

Soon after I got back from Korea, I started showing signs of ovulation and some abdominal pain. I knew I'm having my big 'O' but ironically having set everything in mind for both me and my husband about all these 'scheduled BDs', it turns out that the anxiousness ruins the love hormones and we couldn't make it. I was on my mood swing-freaking out, crying, adding more stress to both of us. Guilty! After a couple of days of BD hiatus, we started again. I was still on my emotional hell that week, but trying to stay as calm as possible.

I also noticed that both Clomid and Premarin had caused a lil bit of dryness but still continued with BD every other day and little for fun over the weekend. Even though I was stressed but hubby still the cooperative ones and support the idea of 'every other night' thingy. I hope these coming two-week (omg it's a two-week wait) could give us some good signs of positive HPT. aaaminn.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sheem &Hafiz Journal

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

The Journey of my Lil Munchkin'

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers