Thursday, April 21, 2016

South Korea Trip Part 6: Day 5

Check out my posts on:



Gamcheon Cultural Village

Harini hari kedua terakhir kami di bumi Korea Selatan dan berada di bandar Busan. Plan kami harini nak melawat Gamcheon Cultural Village. Tempat paling best kalau nak stay di Busan pilihlah Haeundae sebab happening dan senang nak naik subway. Cara nak ke Gamcheon:

-Dari Jangsan Station naik subway di Line 2 ke Seomyeon Station. Perjalanan dalam 32 mins (T-Money: 1500 won). 
-Turun di Seomyeon Station dan ambil Line 1 ke Toseong Station. Perjalanan dalam 17 mins (T-money: 1500 won)
-Keluar dari Exit 6 di station Toseong dan jalan terus 50 meter sampai satu simpang dan masuk kanan. Jalan 100 meter sampai korang jumpa Busan Cancer Centre (kalau tak jumpa salah lah tu hehe. Jalan malu tanya orang okay)
-Tunggu bus No. 2 ke Gamcheon Cultural Village. 

Kalau baki T-Money korang dah susut-susut tu bole beli metro pass harga 4,000 won. Boleh pakai untuk naik subway sepanjang hari. Pegi la mana pon. Tapi tak boleh pakai untuk naik bus ye :) Naik bus kena pakai T-Money. Harga 1500 won kot kalau tak silap nak ke Gamcheon. So aku nasihatkan pakai aje Metro pass 4000 won tu. Jimattttt.

Naik bus dia pon satu hal. Ahjussi tu bawak bus gila kental sebab naik turun bukit perjalanan dia. Bagi aku jalan dia sempit la kalau 2 kereta nak lalu. Kalau tak dapat tempat duduk tu pandai-pandai la korang berpaut jangan sampai jatuh. Orang korea panggil bus ni Meul bus. Kat sini korang leh jumpa banyak la ahjumma, ahjussi, naik bas ni. Sebab nak ke kampung kan...

Haa nampak tak kat belakang-belakang tu.. tu rumah-rumah kampung yang dulu nya kategori setinggan di tempat ni. Pastu rakyat dia terlalu miskin sukar mencari pendapatan sebab keadaan geografi dia berbukit bukau dan jalan pon sempit. Tu dulu la. Lepas tu kerajaan Korea buat pembaharuan, jadikan kampung ni menarik dan promote bagi pelancong asing dan tempatan datang. Maka dijadikan tempat ni 'Cultural Village'. Rumah-rumah yang ada dicat warna-warni dengan warna yang terang dan ada yang diubah kedudukannya bersusun-susun dan berperingkat. Ada ramai penduduk berniaga kat rumah-rumah diorang, bila pelancong datang baru ada jual-beli. begitula ekonomi penduduk sini. 
Tapi memang penat gils kalau jalan sini, sebab naik turun bukit. Nak masuk free je, tapi kalau korang nak pakai map tempat ni, bayor ler 2000 won. Kami kongsi satu je. 
Nak pegi sini pakai la kasut sport..huhu aku pakai boot maka sakit kaki la jawabnye..Tapi apa-apa pun tempat ni memang best walaupon penat jalan turun naik bukit. Fader-in-law I steady aje ok. Kau yang muda-muda ni jangan nak buat semput. 

Dah tengahari kami pegi ke Jagalchi Fish Market. Asalnya plan nak pergi pagi tapi apakan daya kami berjalan ikut suka hati kami.kahkahkah itula best nya jalan sendiri tanpa tourist guide. Kau ikut masa sendiri-sendiri je. 

Jagalchi Fish Market


Macam mana nak pegi Jagalchi Fish Market ni:

-Ambil bus yang sama korang naik tadi and patah balik ke Busan Cancer Centre. 
-Pergi ke Seomyeon Station dan ambil Line 1 ke Jagalchi Station. Dekat je 15 mins sampai (T-Money: 1500 won)
-Keluar di Exit 10. Masuk kanan ke Jagalchi-3-gil street, Jalan 5 mins dan ke kiri menuju ke fish market. 

Kat sini korang kena pick seafood apa yang korang nak makan. Atau boleh pilih terus dalam menu.
Kalau nak makan ramai-ramai, aku suggest ambil la set seafood yang ada dalam menu. Harga 40,000 won satu dish yang ada macam-macam dalam tu boleh kongsi-kongsi 6 orang makan. Kalau banyak bajet lagi bole tambah dish. Setakat ni makan kat Korea semua tempat ada bagi Banchan (side dishes). So far sangat berpuas hati sebab tempat ni la pon yang aku nak makan seafood beria :)

Boleh pilih ada:
Nakji (Sotong hidup2 tu)
Gwangor (flat fish)
Hwe (macam shashimi)
Sayur-Sayur
Fishes, abalon

Lepas tu leh la jalan-jalan kat market dia kot nak beli ikan bawak balik kan..haa sanggup masuk luggage tak agak-agak. Kitorang beli strawberi je satu pinggan 5000 won. Manis baqhang.

Taejongdae Park

Last destination kami adalah ke Taejongdae Park. Kalau dari Jagalchi tadi:

-Dari Toseong Station naik metro di Line 1 ke Busan Station, sampai dalam 7 mins (T-money: 1500 won)
-Dari Busan bus station, naik bus No. 88 atau 101 dan turun di Taejongdae Park. Perjalanan dalam 40 mins. 

Masuk FREE.
Sesampainya di park ni, leh la korang naik Danubi train bayar 1500 won. Train ni macam train ride kat zoo tu. 

Dari platform ke Taejongsa Temple ke Yeondo Light House ke Taewon Jagal Madang ke Gumyeongs temple ke Observatory dan balik semula ke platform.

Tapi memandangkan banyak sangat tempat dia singgah, aku suggest turun je kat Yeongdo Lighthouse. Kat sini nak ambil gambar memang cantik.

Kami duduk kat sini sampai la maghrib, Kalau nak sembahyang, boleh la bentang aje tikar sejadah kat mana-mana tangga. So far memang bersih. Tempat ni sejuk, kau tengok laki aku tak pakai sweater langsung. Aku rasa dia patut la tinggal sini. haha. 

Malam tu kami ke Bandar Busan, kot-kot nak shopping tapi kami plan nak ke Busan Tower atau Yongdusan park. Tapi dah penat-penat jalan tak jumpa kat mana. Last-last lepak aje and singgah Nampo station beli kasut untuk Aulia'.

Ok itu saje sekian perjalanan kami di South Korea. Rasa-rasa lain kali nak datang lagi. hehe.


Wednesday, April 20, 2016

South Korea Trip Part 5: Day 4

Check out my post on: 


Busan City

Our plan on day 4 was going to Busan city by bus. Busan is the second largest city in South Korea. So, more or less the city is as 'alive' as Seoul. We took train from Hongik University Station to Seoul National University at Line 2. Then from Seoul National University station we changed train at Line 3 to Terminal Bus Express Station. We get the bus ticket at the first floor of the bus terminal. The regular express bus ticket costs us about 23,000 won and the journey took us about 4 hours. 

Masjid Al-Fatah and Cappadocia Turkish House


Once we arrived at Busan bus station, we took train at Line 1 Metro to Dusil Station (32 mins). We followed the Exit 8 and walked about 200m until we reach kedai tayar Hankook. You can look for a signboard of "ISLAM CENTRE" just opposite the petrol station. As we arrived, we were greeted by a Korean mosque guard/ staff who can speak Indonesian language very well. When we inform him that we are from Malaysia, he welcomed us "oh dari Meleziaa ya pak, sila sila masuk boleh berehat dulu kalau mau, ada tempat berehat jugak untuk wanita di sana" and he lead us the way to the resting room for muslimat. So nice! We perform Jama' prayers and then had lunch at Cappadocia Turkish Kebab house next to the mosque. Oh, I haven't get the chance to took Masjid Al-Fatah picture because it was raining at that time. So we just rush to get into the mosque, prayed and grab our lunch. 

This marinated & grilled chicken skewer costs us 8000 won (RM24). yummy! 

Right after lunch we proceeded to our accommodation in Haeundae. 

This is our home studio apartment host by Ms. Haesook Yang that we booked online via airbnb.com. You can contact her via WeChat at +821082334622 should you need to rent her house in Busan. 
The studio apartment was fully furnished, we had all the cooking utensils at the 'kitchen' so that we can cooked our 'Brahim' we brought from home. Some of you might wondering how much is the cost of stay at this apartment. Lemme give you the calculations:

We paid RM 336 per night (for 6 peoples). We stayed for 2 nights. 
So,
RM 336 x 2 = RM 673

Cleaning Fees = RM 34

Airbnb Service Fee = RM 85

Security Deposit = RM 418 (some accommodation may not ask for security deposit likewise our stay in Seoul). 

Total = RM1209

Gwangalli Beach

We went to Gwangalli beach on our first night in Busan. Gwangalli beach is the second most popular beach in Busan after Haeundae (at the place we stayed). We were in awe with the iconic 'Diamond Bridge' as it has colourful bright lights all along it. Well, I'm not sure how long is the bridge but the colourful light was for sure the main attraction for the tourists who came to this place. There was an information board at the beach where you get information on the interesting places you can visit in Busan. The board was quite informative as your can view the 360 degree angle pictures of the place. We was looking for information on Gamcheon cultural village, Jagalchi fish market and Taejongdae Park as the next day we wanted to visit those places. 
We did not had dinner anywhere outside as we did not found any information on Halal makan place at this place. So, we deliberately walked slowly to the metro station and stopped by at the groceries store to grab some banana milk, bread and eggs for tomorrow morning's breakfast. 


Coming up next: we went to Gamcheon Cultural park, had lunch at Jagalchi fish market and spend the evening at Taejongdae Park. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sheem &Hafiz Journal

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

The Journey of my Lil Munchkin'

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers