Friday, June 19, 2015

Weekend getaway: Cameron Highland

Assalammualaikum wbt..

Yeay ni post pertama aku in Malay language,,harap maafkan segala informalities di sini..apa orang kata.."My blog my wish" hehehe! (Opps tajuk masih in English)..Actually aku tak mau nak post 100% in Malay.. it would be more or less in "Manglish"..Kalau aku terer, nak jugak bubuh Paki language kat sini..sapa tak faham, nasib..Hehehe! Since aku "bercuti" selama 3tahun untuk buat PhD aku, so ini lah tempatnya untuk aku merapu dari segala formal writing aku in papers. I've been thinking, I am not so into formal writing in media social. Whatever!

So, punya la dah lama bulan February we all pegi Cameron Highlands baru laa ni aku nak post..sebab 3,4 bulan ni aku sangat la busy siapkan 2 paper conference aku, and paling penting thesis proposal aku belum siap lagi. So memang tak ada masa nak update ini blog kesayangan. Gambar aku dah berkepuk-kepuk dalam cloud storage. Bila nak put in writing pun tatau. 

Cameron Highland.

Sebenarnya, aku perlu pergi somewhere untuk aku tenangkan fikiran. Yela, kepala aku penat. Rasa nak rehat. Tapi pegi berehat kat Cameron Highland would be the last place I will go. Sebab aku rasa tak best mana pun, apa ada wey kat Cameron Highland. Huhu tapi aku pegi jugak. Bila pegi best wey..memang sesuai la tempat ni kalau kau kau worang pegi. Tenang je..

Ni first place yang aku singgah..Boh Tea Plantation yang terletak di Tanah Rata. Disebabkan kami sampai pun dah lewat petang, maka tempat tu pun dah tutup. Dia tutup kol 5 petang okay. So boleh jalan-jalan kat kaki bukit je..nak posing kat tengah ladang teh tu pn boleh..sempoi!


Kenapa rambut kau macam cendawan nak..


Then, kami check-in hotel. Jangan tanya kat mana sebab aku dah lupa. Haha.

Malam xpegi mana, sebab aku dapat email dari supervisor kene buat paper correction. Haa...macam acah-acah cuti gitew. Kau pergi bercuti, tapi kau kene buat keje. mampu? tuudia aku tido pukul 4 pagi baqhang.

So the next morning, perancangan berjalan-jalan dan berjimba telah disediakan dengan rapi. Seawal pagi kami keluar breakfast, then head to Agro-Tech Mardi di Tanah Rata. Entrance fees for kids RM3 dan orang dewasa RM5. Kat dalam ni ada macam-macam jenis bunga tanah tinggi. Tempatnya pun nyaman. Sesuai untuk mak-mak macam mak ni haa..
After that, we all headed to Taman Rama-rama, 3.7 km dari Brinchang. Nothing much to do. Sebab ada rama-rama je kan. Sudahnya selepas tu kami pergi Big Red Strawberry Farm. Menarik tempat ni. Banyak bunga jugak. Don't expect much bila kat Cameron Highland ni. Anda akan nampak bunga di mana-mana. Tidak pun, pokok hutan. 
 I never like strawberry sebab aku tak makan benda-benda masam. Mindset aku kata strawberry tu masam, tapi sebab nak belikan untuk mak aku, aku rasa la sikit. Manis baqhang! aku tapau dua! Settle.


Dah petang-petang sikit after Zohor prayers, kitorang pegi satu tempat ni. Nama dia Time Tunnel Museum. Orang suka sejarah macam aku memang suka. Tempat dia kecik je. Tapi boleh jumpa segala benda about history. 80's babies mcm aku akan seronok bila kau jumpa benda-benda rare atau yang dah extinct pada zaman sekarang. Aku kasi contoh:

Amacam? ada jumpa barang rare tak?
Takda xpa. Sila teruskan hidup anda.

Last before we head to another hotel, kitorang singgah di Bharat Tea Farm. Tempat ni scenery yang paling cantik bagi aku. And we all pun had tea ala-ala mat salleh and lemme tell you, scones dia sedap gils. Anak aku belasah semua.

The next day, tak jalan. Duk hotel je. hehe. Okbai. 

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sheem &Hafiz Journal

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

The Journey of my Lil Munchkin'

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers