Skip to main content

Weekend getaway: Cameron Highland

Assalammualaikum wbt..

Yeay ni post pertama aku in Malay language,,harap maafkan segala informalities di sini..apa orang kata.."My blog my wish" hehehe! (Opps tajuk masih in English)..Actually aku tak mau nak post 100% in Malay.. it would be more or less in "Manglish"..Kalau aku terer, nak jugak bubuh Paki language kat sini..sapa tak faham, nasib..Hehehe! Since aku "bercuti" selama 3tahun untuk buat PhD aku, so ini lah tempatnya untuk aku merapu dari segala formal writing aku in papers. I've been thinking, I am not so into formal writing in media social. Whatever!

So, punya la dah lama bulan February we all pegi Cameron Highlands baru laa ni aku nak post..sebab 3,4 bulan ni aku sangat la busy siapkan 2 paper conference aku, and paling penting thesis proposal aku belum siap lagi. So memang tak ada masa nak update ini blog kesayangan. Gambar aku dah berkepuk-kepuk dalam cloud storage. Bila nak put in writing pun tatau. 

Cameron Highland.

Sebenarnya, aku perlu pergi somewhere untuk aku tenangkan fikiran. Yela, kepala aku penat. Rasa nak rehat. Tapi pegi berehat kat Cameron Highland would be the last place I will go. Sebab aku rasa tak best mana pun, apa ada wey kat Cameron Highland. Huhu tapi aku pegi jugak. Bila pegi best wey..memang sesuai la tempat ni kalau kau kau worang pegi. Tenang je..

Ni first place yang aku singgah..Boh Tea Plantation yang terletak di Tanah Rata. Disebabkan kami sampai pun dah lewat petang, maka tempat tu pun dah tutup. Dia tutup kol 5 petang okay. So boleh jalan-jalan kat kaki bukit je..nak posing kat tengah ladang teh tu pn boleh..sempoi!


Kenapa rambut kau macam cendawan nak..


Then, kami check-in hotel. Jangan tanya kat mana sebab aku dah lupa. Haha.

Malam xpegi mana, sebab aku dapat email dari supervisor kene buat paper correction. Haa...macam acah-acah cuti gitew. Kau pergi bercuti, tapi kau kene buat keje. mampu? tuudia aku tido pukul 4 pagi baqhang.

So the next morning, perancangan berjalan-jalan dan berjimba telah disediakan dengan rapi. Seawal pagi kami keluar breakfast, then head to Agro-Tech Mardi di Tanah Rata. Entrance fees for kids RM3 dan orang dewasa RM5. Kat dalam ni ada macam-macam jenis bunga tanah tinggi. Tempatnya pun nyaman. Sesuai untuk mak-mak macam mak ni haa..
After that, we all headed to Taman Rama-rama, 3.7 km dari Brinchang. Nothing much to do. Sebab ada rama-rama je kan. Sudahnya selepas tu kami pergi Big Red Strawberry Farm. Menarik tempat ni. Banyak bunga jugak. Don't expect much bila kat Cameron Highland ni. Anda akan nampak bunga di mana-mana. Tidak pun, pokok hutan. 
 I never like strawberry sebab aku tak makan benda-benda masam. Mindset aku kata strawberry tu masam, tapi sebab nak belikan untuk mak aku, aku rasa la sikit. Manis baqhang! aku tapau dua! Settle.


Dah petang-petang sikit after Zohor prayers, kitorang pegi satu tempat ni. Nama dia Time Tunnel Museum. Orang suka sejarah macam aku memang suka. Tempat dia kecik je. Tapi boleh jumpa segala benda about history. 80's babies mcm aku akan seronok bila kau jumpa benda-benda rare atau yang dah extinct pada zaman sekarang. Aku kasi contoh:

Amacam? ada jumpa barang rare tak?
Takda xpa. Sila teruskan hidup anda.

Last before we head to another hotel, kitorang singgah di Bharat Tea Farm. Tempat ni scenery yang paling cantik bagi aku. And we all pun had tea ala-ala mat salleh and lemme tell you, scones dia sedap gils. Anak aku belasah semua.

The next day, tak jalan. Duk hotel je. hehe. Okbai. 

Post a Comment

Popular posts from this blog

DIY Dulang Hantaran Fresh Flowers

Assalamualaikum wbt..

Last week was my BIL E-day. So I was assigned by my MIL to do the 'Dulang Hantaran' and it decorations including all the goodies inside the dulang.. since this is only the engagement event, not so much personal items to be included in the dulang except for the rings.. both for merisik and engagement..
Since last time during my Nikah day, I did the DIY dulang hantaran using the artificial flowers and this time around I was thinking to do it with the fresh flowers. I purposely wanted it that way just because I can save a lot of time (since I am way too busy with my PhD study and I have to travel to and fro KL-JB) and at the same time we can avoid the hustle of keeping the dulang covered with dust in the store room. Lol..talking about experience huh!
And most importantly.. we can save a lot of money.. Lemme show you the trick..

Sending off dulang for fresh flower decorations can cost you up to RM75 to RM150 per tray excluding the items inside the dulang. Mi…

Saving the best for the last-Me!

Assalamualaikum w.b.t..
B's nature of work leaves me with no choice but to be independent. His work schedule knows no weekends and public holiday. But a kaki jalan I am by nature and nurture,what if it's only me and Aulia'? bring it on! Nak keluar jugak! I thought  it was impossible at first but naaa, practice makes perfect, I am so used to it already, you'll be surprised of what I can do with only one hand. Haha The skills develop naturally. From folding stroller and do groceries shopping while pushing the cart and her stroller? I have done all that. But there are time I do need hands from strangers, and kudos to Malaysians, they're helpful. And I think this is the perfect bonding time because Aulia' is with her baby sitter during the weekdays.


So there are times, I'd love to doll up, but now I have a plus one! How? I doll her up as well! luckily she's a daughter, dear God thanks for being so understanding! I am grateful! Tutu you say?! Of course! and…

Aulia' tindik telinga:)

Assalammualaikum wbt..
Anak dara aku dah lama mintak dok nak pakai subang..alahaii..girly stuff gitu. Dia tengok aku pakai makeup dia pun nak makeup. Tengok pakai lipstick dia pun nak jugak. . . Bulan lepas ni dia tengok ada sorang girl dalam lingkungan umur 4-5 tahun kat mall pakai subang..Dia kata cantik..dia pun nak..

Memang selalu dia buat ayat macam tu kalau nak apa-apa..

"Ibu..cantiknye yang kat telinga dia tu ibu..tengok tu..apa tu? Aulia' rasa Aulia' pun nak la jugak"

Haa gitew..

Aku pun cakap..

"Tu subang. Nak pakai subang, kene tindik telinga dulu. Klau nak tindik, kene tembak dulu telinga sampai berdarah baru boleh pakai subang.."

Aku saja bagi cerita horror sikit kat dia so conversation tu boleh stop kat situ..

Dia pun tenung je aku bila aku sebut "berdarah-darah" tu...agaknya tak berani nak continue cerita lagi. Hahaha.Berjaya!


Ternyata aku salah. Anak aku boleh memorize cerita aku sampai la malam masa nak tidur memang kami akan baca…