Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2015

Homeschool

Assalammualaikum wbt..

Aulia' tahun ni dah 4 tahun..ramai je kawan-kawan aku dah hantar anak-anak dorang pegi school..playschool la kot. Anak aku play kat nursery je.hehe..memandangkan husband aku keje and aku sepenuh masa buat research and tiap-tiap hari pegi library (walaupun masa aku flexible), kami tak dapat nak hantar Aulia' pegi school lagi. Kekangan transport sebenarnya. Tak sampai hati nak bagi anak naik van/bus pegi balik school. Bila discuss dengan papa Aulia' dia pun tak sampai hati.. So tahun depan ajelah pegi school ye nak..
Aulia' memang hafal A sampai Z sebab aku memang selalu bagi dia dengar lagu ABC.,Kira One two three sampai ten pun dia boleh. Dari kecik aku bagi dia tengok playcard. Kadang-kadang bila tengok cartoon, dia belajar jugak. Especially bila tengok Doc Mcstuffins dan Hi-5. Hi-5 tu bagus ye kawan-kawan. Anak aku go through learning process via kids show kat TV. Ada bagusnya jugak dan ada juga tak bagus. Pandai-pandai la korang tapis. Since …

Aulia' tindik telinga:)

Assalammualaikum wbt..
Anak dara aku dah lama mintak dok nak pakai subang..alahaii..girly stuff gitu. Dia tengok aku pakai makeup dia pun nak makeup. Tengok pakai lipstick dia pun nak jugak. . . Bulan lepas ni dia tengok ada sorang girl dalam lingkungan umur 4-5 tahun kat mall pakai subang..Dia kata cantik..dia pun nak..

Memang selalu dia buat ayat macam tu kalau nak apa-apa..

"Ibu..cantiknye yang kat telinga dia tu ibu..tengok tu..apa tu? Aulia' rasa Aulia' pun nak la jugak"

Haa gitew..

Aku pun cakap..

"Tu subang. Nak pakai subang, kene tindik telinga dulu. Klau nak tindik, kene tembak dulu telinga sampai berdarah baru boleh pakai subang.."

Aku saja bagi cerita horror sikit kat dia so conversation tu boleh stop kat situ..

Dia pun tenung je aku bila aku sebut "berdarah-darah" tu...agaknya tak berani nak continue cerita lagi. Hahaha.Berjaya!


Ternyata aku salah. Anak aku boleh memorize cerita aku sampai la malam masa nak tidur memang kami akan baca…

Weekend getaway: Cameron Highland

Assalammualaikum wbt..
Yeay ni post pertama aku in Malay language,,harap maafkan segala informalities di sini..apa orang kata.."My blog my wish" hehehe! (Opps tajuk masih in English)..Actually aku tak mau nak post 100% in Malay.. it would be more or less in "Manglish"..Kalau aku terer, nak jugak bubuh Paki language kat sini..sapa tak faham, nasib..Hehehe! Since aku "bercuti" selama 3tahun untuk buat PhD aku, so ini lah tempatnya untuk aku merapu dari segala formal writing aku in papers. I've been thinking, I am not so into formal writing in media social. Whatever!
So, punya la dah lama bulan February we all pegi Cameron Highlands baru laa ni aku nak post..sebab 3,4 bulan ni aku sangat la busy siapkan 2 paper conference aku, and paling penting thesis proposal aku belum siap lagi. So memang tak ada masa nak update ini blog kesayangan. Gambar aku dah berkepuk-kepuk dalam cloud storage. Bila nak put in writing pun tatau. 
Cameron Highland.
Sebenarnya, ak…

Happy Ramadhan 1436H

Assalammualaikum wbt..
Ramadhan Mubarak friends!
Today I wish to seek for forgiveness from all of you if I have ever hurt your feelings and to people who knew me personally, may this holy month of Ramadhan be a month full of blessing to me and you. In syaAllah!

And I also wish to inform all of you that I will be changing my post language from English to Malay. As I have been blogging since 2010, it's been almost five years now. The reason being is simply.. 'saje'. Hehe..Okay selamat berpuasa!