Monday, June 22, 2015

Homeschool

Assalammualaikum wbt..


Aulia' tahun ni dah 4 tahun..ramai je kawan-kawan aku dah hantar anak-anak dorang pegi school..playschool la kot. Anak aku play kat nursery je.hehe..memandangkan husband aku keje and aku sepenuh masa buat research and tiap-tiap hari pegi library (walaupun masa aku flexible), kami tak dapat nak hantar Aulia' pegi school lagi. Kekangan transport sebenarnya. Tak sampai hati nak bagi anak naik van/bus pegi balik school. Bila discuss dengan papa Aulia' dia pun tak sampai hati.. So tahun depan ajelah pegi school ye nak..

Aulia' memang hafal A sampai Z sebab aku memang selalu bagi dia dengar lagu ABC.,Kira One two three sampai ten pun dia boleh. Dari kecik aku bagi dia tengok playcard. Kadang-kadang bila tengok cartoon, dia belajar jugak. Especially bila tengok Doc Mcstuffins dan Hi-5. Hi-5 tu bagus ye kawan-kawan. Anak aku go through learning process via kids show kat TV. Ada bagusnya jugak dan ada juga tak bagus. Pandai-pandai la korang tapis. Since Aulia' tahu ABC and One Two Three, huruf-huruf nya dia tak hafal. So aku homeschool kan dia.Bagi dia belajar pegang pencil, tracing letters, gunting kertas, colouring. masak-masak etc. 

Mak aku memang pre-school teacher dah 20 tahun lebih. Dia pernah mengajar kat PASTI and SMART READER KIDS and ada bukak pre-school sendiri, Tapi mak aku dah bersara so duduk rumah goyang kaki je.hehe. So apa syllabus pun mak aku tahu untuk 4 y/o kids. Kadang-kadang mak aku yang homeschool Aulia'. Dia belajar doa-doa and language especially English and our third language Paki dengan mak aku. Bahasa Melayu takyah cakap la, tu dia terer. Kadang-kadang mak aku suruh dia recite doa makan in English..






Invest duit untuk beli buku yang bagus pun penting. Banyak buku yang bagus korang boleh jumpa dekat Kinokuniya. Memang aku selalu beli dekat situ. Beli buku with phonics sebab budak umur 2-5 y/o memang suka music and bunyi-bunyi. Dari situ boleh belajar sebutan. 



Kalau rajin buat sendiri tracing letters. Bagi dia pegang pencil sampai dia selesa dia nak pegang ikut mana pun. Lama-lama dah okay dia akan conteng-conteng dulu. Korang guide la sampai dia nak ikut all the tracings.

Tiap-tiap malam aku akan baca storybooks untuk Aulia'. Storybooks ni aku kumpul setiap kali aku pegi bookstore memang aku akan beli. So dah penuh satu rak.  For kids yang umur 4 to 5 y/o beli buku yang ada gambar besar-besar. At this time, Aulia' dah boleh narrate sendiri cerita tu as per picture dalam buku.

Mak aku cakap this method boleh stimulate kid's brain function and make them more creative. Father-in-law aku penah bagitau brother-in-law aku dulu tak pernah pegi tadika. FIL aku beli komik bagi dia baca. Dia taktau baca pun, tapi dia tengok gambar-gambar and faham cerita tu sampai gelak terbahak-bahak. Bila pikir balik memang kelakar. He's now an oversea graduates, working as a mechanical engineer. Tuudia zaman dulu punya style stimulate anak kecik punya brain. 

Lagi satu, aku percaya with arts, anak-anak kita boleh jadi lagi pintar. Gitew.
Aku memang suka art. Seni lukis, seni colouring ke apa. Kasi je anak kau conteng-conteng guna colour. Teach them what colour yang diorang guna tu.



Tuudia mak pakai kain batik duduk bersila. 

Masa Aulia' umur 1 sampai 3 tahun dia suka la dok panjat-panjat masuk dalam kain bila aku sembahyang. Semua kids macam tu la. Kau letak dia sebelah, dia naik atas badan kau. Haa sabar je Jah..ada hikmatnya..itupun aku consider sebuah pelajaran berharga untuk anak-anak kita yang bermula dari rumah. Dia tengok pergerakkan kau. Dia dah besar, dia ikut. Tak caya?


Setiap kali aku suruh dia baca doa, masa nak makan ke, lepas solat ke, nak tidur ke..dia akan baca doa "Allahhumma bariklaana" je..okay lah dari tak ada..

So ada banyak lagi homeschool method kita boleh buat..Contoh macam clay art, gunting kertas jadi collage, etc.. Boleh tengok style Brainybunch atau Smart Reader Kids ajar anak murid they all..Maybe apa yang aku share ni sedikit sebanyak membantu parents yang nak homeschool kan anak-anak mereka..Jangan cakap "eleh, kau banyak masa boleh la.." aku talaa sapa cakap macam tu..aku pun busy. Tapi anak lagi penting melebihi kerja-kerja aku :) :) Selamat mencuba!

Saturday, June 20, 2015

Aulia' tindik telinga:)

Assalammualaikum wbt..

Anak dara aku dah lama mintak dok nak pakai subang..alahaii..girly stuff gitu. Dia tengok aku pakai makeup dia pun nak makeup. Tengok pakai lipstick dia pun nak jugak. . . Bulan lepas ni dia tengok ada sorang girl dalam lingkungan umur 4-5 tahun kat mall pakai subang..Dia kata cantik..dia pun nak..

Memang selalu dia buat ayat macam tu kalau nak apa-apa..

"Ibu..cantiknye yang kat telinga dia tu ibu..tengok tu..apa tu? Aulia' rasa Aulia' pun nak la jugak"

Haa gitew..

Aku pun cakap..

"Tu subang. Nak pakai subang, kene tindik telinga dulu. Klau nak tindik, kene tembak dulu telinga sampai berdarah baru boleh pakai subang.."

Aku saja bagi cerita horror sikit kat dia so conversation tu boleh stop kat situ..

Dia pun tenung je aku bila aku sebut "berdarah-darah" tu...agaknya tak berani nak continue cerita lagi. Hahaha.Berjaya!


Ternyata aku salah. Anak aku boleh memorize cerita aku sampai la malam masa nak tidur memang kami akan baca storybook. Masa tu dia cakap pasal tindik telinga tu..

"Ibu..Aulia' rasa Aulia' nak la tindik telinga. Takpa la kalau berdarah. Sakit sikit je kan?"

Haha anak...ternyata kau telah dewasa nak..Sob sob..ibumu nak menangis!

Maka esoknya aku bagitau papa dia yang dia nak sangat pakai subang. Jadinya kami bawa Aulia' pegi kedai emas Rasa Sayang kat Ampang. Kedai ni kedai yang Dr. Harlina bawa anak-anak dia tindik subang...dia lagi hebat baqhang. Anak dia setahun dah tindik telinga. Anak aku dah 4 tahun aku tak berani nak bagi dia tindik telinga...haha.

So kami pegi ke kedai emas tu and setuju la nak tindikkan dulu telinga Aulia' pakai subang biasa..Aulia' pilih sendiri dia nak subang 'stars'..kemain haih.



Masa amoi tu tandakan point nak tembak telinga tu dia bagitau kat Aulia' tak sakit..jangan menangis. Anak aku watlek watpeace je..haha..aku pun tak tau dia nervous ke nak menangis..yang nervous tu aku la..



Lepas habis tindik telinga tu merah la sikit telinga Aulia'. Tapi ok je takda darah apa. Berani betul anak aku ni..klau aku jadi dia, aku pun tak berani. haha,,mak dia penakut harap maklum.

Tadaaa...cantik tak subang kita?!

Untuk sape-sape yang nak tindik telinga anak dara korang, boleh la datang sini..amoi ni memang pandai tindik telinga budak-budak kecik. Anak aku pun tak nangis..

Location kedai: Opposite LRT AMPANG..(KEDAI EMAS RASA SAYANG) pakai waze senang!..aku tak pakai waze sebab aku memang orang Ampang. Celah corner mana pun aku tau. heheh kekwat sikit!
Okbai.



Friday, June 19, 2015

Weekend getaway: Cameron Highland

Assalammualaikum wbt..

Yeay ni post pertama aku in Malay language,,harap maafkan segala informalities di sini..apa orang kata.."My blog my wish" hehehe! (Opps tajuk masih in English)..Actually aku tak mau nak post 100% in Malay.. it would be more or less in "Manglish"..Kalau aku terer, nak jugak bubuh Paki language kat sini..sapa tak faham, nasib..Hehehe! Since aku "bercuti" selama 3tahun untuk buat PhD aku, so ini lah tempatnya untuk aku merapu dari segala formal writing aku in papers. I've been thinking, I am not so into formal writing in media social. Whatever!

So, punya la dah lama bulan February we all pegi Cameron Highlands baru laa ni aku nak post..sebab 3,4 bulan ni aku sangat la busy siapkan 2 paper conference aku, and paling penting thesis proposal aku belum siap lagi. So memang tak ada masa nak update ini blog kesayangan. Gambar aku dah berkepuk-kepuk dalam cloud storage. Bila nak put in writing pun tatau. 

Cameron Highland.

Sebenarnya, aku perlu pergi somewhere untuk aku tenangkan fikiran. Yela, kepala aku penat. Rasa nak rehat. Tapi pegi berehat kat Cameron Highland would be the last place I will go. Sebab aku rasa tak best mana pun, apa ada wey kat Cameron Highland. Huhu tapi aku pegi jugak. Bila pegi best wey..memang sesuai la tempat ni kalau kau kau worang pegi. Tenang je..

Ni first place yang aku singgah..Boh Tea Plantation yang terletak di Tanah Rata. Disebabkan kami sampai pun dah lewat petang, maka tempat tu pun dah tutup. Dia tutup kol 5 petang okay. So boleh jalan-jalan kat kaki bukit je..nak posing kat tengah ladang teh tu pn boleh..sempoi!


Kenapa rambut kau macam cendawan nak..


Then, kami check-in hotel. Jangan tanya kat mana sebab aku dah lupa. Haha.

Malam xpegi mana, sebab aku dapat email dari supervisor kene buat paper correction. Haa...macam acah-acah cuti gitew. Kau pergi bercuti, tapi kau kene buat keje. mampu? tuudia aku tido pukul 4 pagi baqhang.

So the next morning, perancangan berjalan-jalan dan berjimba telah disediakan dengan rapi. Seawal pagi kami keluar breakfast, then head to Agro-Tech Mardi di Tanah Rata. Entrance fees for kids RM3 dan orang dewasa RM5. Kat dalam ni ada macam-macam jenis bunga tanah tinggi. Tempatnya pun nyaman. Sesuai untuk mak-mak macam mak ni haa..
After that, we all headed to Taman Rama-rama, 3.7 km dari Brinchang. Nothing much to do. Sebab ada rama-rama je kan. Sudahnya selepas tu kami pergi Big Red Strawberry Farm. Menarik tempat ni. Banyak bunga jugak. Don't expect much bila kat Cameron Highland ni. Anda akan nampak bunga di mana-mana. Tidak pun, pokok hutan. 
 I never like strawberry sebab aku tak makan benda-benda masam. Mindset aku kata strawberry tu masam, tapi sebab nak belikan untuk mak aku, aku rasa la sikit. Manis baqhang! aku tapau dua! Settle.


Dah petang-petang sikit after Zohor prayers, kitorang pegi satu tempat ni. Nama dia Time Tunnel Museum. Orang suka sejarah macam aku memang suka. Tempat dia kecik je. Tapi boleh jumpa segala benda about history. 80's babies mcm aku akan seronok bila kau jumpa benda-benda rare atau yang dah extinct pada zaman sekarang. Aku kasi contoh:

Amacam? ada jumpa barang rare tak?
Takda xpa. Sila teruskan hidup anda.

Last before we head to another hotel, kitorang singgah di Bharat Tea Farm. Tempat ni scenery yang paling cantik bagi aku. And we all pun had tea ala-ala mat salleh and lemme tell you, scones dia sedap gils. Anak aku belasah semua.

The next day, tak jalan. Duk hotel je. hehe. Okbai. 

Thursday, June 18, 2015

Happy Ramadhan 1436H

Assalammualaikum wbt..

Ramadhan Mubarak friends!

Today I wish to seek for forgiveness from all of you if I have ever hurt your feelings and to people who knew me personally, may this holy month of Ramadhan be a month full of blessing to me and you. In syaAllah!


And I also wish to inform all of you that I will be changing my post language from English to Malay. As I have been blogging since 2010, it's been almost five years now. The reason being is simply.. 'saje'. Hehe..Okay selamat berpuasa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sheem &Hafiz Journal

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

The Journey of my Lil Munchkin'

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers